בית הספר להכשרת מטפלים ומורים לרייקי בהנהלת נמרוד קדם

ין-יאנג

ין ויאנג הוא המהות והבסיס של התיאוריה הפילוסופית העומדת מאחורי הרפואה הסינית. עקרונות הין והיאנג הם הבסיס למערכת לוגית השונה למדי מהלוגיקה המערבית. תיאוריית הין-יאנג הנה חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית. ההבנה של ין ויאנג הנה חיונית ויסודית למי שבאמת רוצה להבין את הרפואה הסינית המסורתית.

על פני השטח, תיאוריית הין והיאנג נראית פשוט כמערכת קשרים בין הפכים (כמו שחור/לבן). בהבנה עמוקה יותר, תיאוריית הין-יאנג הופכת למערכת מורכבת לעין שיעור. האתגר הראשון הוא לזהות את טבעם של הין והיאנג. משמאל תוכלו לראות רשימה חלקית (וקצרה מאוד) של קשרים הפוכים של הין והיאנג. הפכים אחרים ניתנים לזיהוי בקלות בגלל שהין והיאנג מתייחסים כל אחד לטבעו הבסיסי של השני. לדוגמה, אם ין הוא קר/רטוב ויאנג הוא חם/יבש, נוכל להסיק שהחורף הוא ין והקיץ הוא יאנג. בנוסף, אם ין הוא לילה ויאנג הוא יום, אזי הירח הוא ין והשמש היא יאנג. כמעט כל שני דברים ניתן להשוות במונחים של ין ויאנג. זהו כשרון ויכולת חשובים של אלו העוסקים ברפואה סינית.

חמשת העקרונות של ין ויאנג

  1. ין ויאנג הם הפכים או ניגודים
    1. לכל דבר בטבע יש ניגוד או היפך.
      למשל, לשחור יש לבן, ליום יש לילה, וכו'.
    2. אם משהו הוא ין, אזי ההיפך שלו הוא יאנג.
      למשל, אם ין הוא שחור, אזי לבן הוא יאנג.
  2. ין ויאנג תלויים זה בזה
    1. ין אינו יכול להתקיים ללא יאנג, ולהיפך.
      למשל, ללא לילה (ין), ליום (יאנג) לא היתה משמעות.
  3. ין ויאנג מכלים זה את זה
    1. ין ויאנג מנטרלים ומכלים זה את זה.
      למשל, ככל שמשהו מתחמם (יאנג), הוא הופך לפחות קר (ין).
  4. ין ויאנג משנים את צורתם זה לזה
    1. כאשר ין או יאנג מגיעים לניגוד גמור, הם יכולים להפוך לאחר.
      למשל, אם אצן ממשיך לרוץ ללא הפסקה (יאנג), לבסוף הוא חייב להתמוטט (ין). אם משהו מתייבש מאוד (יאנג), לעיתים קרובות הוא יספוג לחות באופן ספונטני (ין).
  5. ין ויאנג ניתנים לחלוקה עד אין סוף
    1. כל דבר ביקום יכול להשבר לין ויאנג.
    2. כל דבר יכול להתחלק עד אין סוף לחלקים של ין ויאנג.
      למשל, מים (ין) ניתנים לתיאור כקרים או חמים, זורמים או עומדים, וכו'.

סמל הין-יאנג ידוע מאוד בכל העולם. למרות שהוא בדרך כלל מזוהה , מעט מאוד מבינים את משמעותו. סמל הין-יאנג הוא יצוג גרפי של תיאוריית חמשת העקרונות של הין-יאנג. עיצובו הפשוט אומר הרבה. זהו מקרה מייצג של הפתגם "תמונה אחת שווה אלף מילים".

  1. הסמל מצוייר בצבעי שחור (ין) ולבן (יאנג). דבר זה מציג את הניגודים של ין ויאנג. מספר ניגודים של הין והיאנג מוצגים בסמל. יאנג בצד שמאל עולה למעלה. ין בצד ימין יורד למטה.

  2. צורת הסמל היא מעגלית ומחזורית. דבר זה מצביע על כך שין ויאנג יוצרים ביחד שלמות. אם הין או היאנג יוסרו מהסמל, האיזון והזרימה יישברו. דבר זה מייצג את התלות ההדדית בין הין והיאנג.

  3. כאשר היאנג עולה הוא גודל ותופס מקום שהתפנה על ידי הין. כאשר הין גודל, הוא תופס מקום שהתפנה על ידי היאנג. דבר זה מייצג את הצריכה העצמית של הין והיאנג. ניתן גם לשים לב שכמויות הין והיאנג שוות. ככל שהין מכלה את היאנג, כך היאנג מכלה את הין.

  4. כאשר עוקבים אחר זרימת הסמל, כשהיאנג בשיא הגובה למעלה, הוא מתחיל לשקוע ולהפוך לין. כאשר ין נמצא בתחתית, הוא מתחיל לעלות והופך ליאנג. זהו שינוי הצורה ההדדי של ין ויאנג.
    הערה: הזרימה הטבעית של אנרגיה ביקום היא בכיוון השעון, דבר המיוצג היטב בסמל.

  5. הנקודות בתוך הין והיאנג רומזות על מציאותו של ין בתוך היאנג ויאנג בתוך הין. אין דבר שהוא לחלוטין ין או יאנג, אלא יש בו הבטים של הניגוד. זהו ייצוג של ההתחלקות האינסופית של הין והיאנג.

הערה: סמל הין-יאנג מצויר לרוב בצורה שגויה. זרימת הין-יאנג חייבת להיות בכיוון השעון. יאנג חייב להיות מצד שמאל, וין בצד ימין.

ין יאנג
קר חם
רטוב יבש
סביל פעיל
כהה בהיר
לילה יום
נקבה זכר
צורה תפקוד
חומר/מוצק חלול/גז
פנימי חיצוני
ימין שמאל
למעלה למטה
אדמה שמים
מים אש
פנים אחור
כבד קל
קשה רך
לאט מהר
שוקע זורח
חלש חזק

חוסר איזון של ין ויאנג
הין והיאנג של הגוף נעים באופן טבעי למצב של איזון. האיזון חייב להיות פנימי, אך גם חיצונית עם הסביבה. ישנן השפעות אשר מניעות את הגוף למצב של חוסר איזון. הרגלי מחיה לא נכונים, חשיפה למזג אויר קשה, עימותים ריגשיים, וכו' יכולים לגרום לחוסר איזון. מנקודת המבט של ין ויאנג ישנם ארבעה מצבים בסיסיים של חוסר איזון:

ין ויאנג באיזון
ין ויאנג באיזון ובעלי כוח מספיק. זהו מצב של בריאות אופטימלית. אם מתעורר חוסר או עודף בין או ביאנג, יכולה להתעורר מחלה.
עודף ביאנג
יש עודף של חום אשר יכול להתגלות כחום גוף גבוה, אדמומיות בפנים או בעור, צימאון למים קרים, וכו'. במצב מתמשך, הין (נוזלים) יכול להיפגע ולגרום להתייבשות.
עודף בין
יש עודף בקור ו/או בלחות. הצטברות של נוזלים ומחסור בחום יכול להפוך לצמרמורת, הצטננות, הצטברות נוזלים תת-עורית, שלשולים, וכו'. במצב מתמשך, יכול לפגוע ביאנג.
חוסר ביאנג
יוצר מצב של עודף בין (קור/לחות) אשר יכול לגרום לצמרמורות, הזעת יתר, שלשולים, עייפות, השתנה מרובה, וכו'. אין הצטברות נוזלים רבה כמו בעודף ין.
ין-יאנג
חוסר בין
במצב זה יש יובש ולמעשה עודף ביאנג (חום) הגורם לחום נמוך, אדמומיות בעור, צמא, הזעה בלילה, צואה יבשה, השתנה מועטה, וכו'. מצב הדומה לעודף ביאנג, אך עם פחות חום ויותר יובש.

מומלץ לשתף. החברים יודו לכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *