בית הספר להכשרת מטפלים ומורים לרייקי בהנהלת נמרוד קדם

רייקי טיבטי – יש חיה כזו?

הסברה הרווחת היום היא שמקורה של שיטת הרייקי הוא בטיבט לפני אלפי שנים ומציגים את מיקאו אוסואי כמגלה הרייקי בעת החדשה. במאמר זה אנסה לברר אם אכן נכון הדבר, ואם לאו, מהיכן הגיעה סברה זו.

משיחותי עם מורים רבים לרייקי שמעתי על כך שמידע על רייקי נמצא בכתבים טיבטים עתיקים ואפילו שהמילה רייקי נמצאה חקוקה על גבו של צב בטיבט. כל המורים, ללא יוצא מן הכלל, לא יכולים לאמת את קיום הכתבים העתיקים או את מקורו של הסיפור על הצב.

אני משער שאם אכן היו כתבים אלו קיימים, מישהו כבר היה חושף את מקורם ואולי אפילו חלק מתוכנם. כך גם לגבי מיתוס הצב.

ארתור רוברטסון האמת היא שרוב הקשר לטיבט מגיע מאיש בשם ד"ר ארתור ל. רוברטסון, (19xx-2001) אשר למד רייקי לראשונה בשנת 1975 עם וירג'יניה סַמְדַהל, אחת מתלמידות המאסטר של טקאטה. בתחילת שנת 1984 הוזמן על ידי איריס אישיקוּרוֹ על מנת לעבוד יחד על בעיה טיפולית כלשהי. איריס היא המאסטר העשירי שחנכה טקאטה. הם עבדו ביחד כשנתיים אשר במהלכם חנכה איריס את ארתור לדרגת המאסטר.1

על פי דברים שסיפר ארתור, כאשר הוא הגיע אל איריס בקליפורניה הוא הביא עמו שלושה סמלי אנטהקראנה גדולים. כאשר ראתה איריס את הסמל היא התרגשה באיפוק והסבירה לארתור שזה מה שהיה מונח על שולחנה של טקאטה.2 חשוב לציין שאף אחד מהמאסטרים האחרים שחנכה טקאטה לא הכיר את הסמל והמקור היחיד למידע זה הגיע מפיו של ארתור רוברטסון עצמו.

מאוחר יותר פיתח ארתור רוברטסון את מערכת רָאקוּ קֶיי רייקי (Raku Kei Reiki) – שם שמשמעו "דרכו של דרקון האש".

מערכת זו כללה בין השאר שימוש בלוחיות תדר המאסטר של ראלף ג'נסן (Ralf Jensen) עליהן הופיעו סמלי האנטהקראנה, את התרגילים הטיבטיים הקשורים לנקודת ההוי-יין (Hui Yin), נשימת דרקון האש (הידועה בשם הנשימה הסגולה), הסמלים הטיבטיים (ראקו, דומו, ונחש האש), טקס המים (O Sui Ching) ואת השימוש של איריס אישיקורו בסמל האור הלבן (שמקורו בדת הג'והריי3 – Johrei). כמו כן הוסיף רוברטסון לשיטה שלוש תנוחות ידיים אותן כינה בשם מודרות קאנג'י (מודרה היא מחווה אנרגטי על ידי שילוב כפות הידיים בצורה מיוחדת).

שיטה זו השפיעה ביותר והביאה מאוחר יותר לפיתוח שיטות המוכרות כיום כרייקי אוסואי/טיבטי, וארג'ה רייקי (Varja Reiki), כמו גם קרונה רייקי® וטרה-מאי רייקי®.

קטלין אן מילנר קטלין אן מילנר למדה את השיטה המקורית של ראקו קיי רייקי. היא לקחה את השיטה, שינתה את תהליך הכוונון, גרעה חלקים והוסיפה מספר סמלים. את התוצאה היא לימדה כרייקי רגיל, מה שגרם לבלבול בקרב מתרגלי רייקי. כיום מלמדת קתלין את שיטות הטרה-מאי רייקי והטרה-מאי סייקם.4

מקור אחר לסברה כי מקורו של הרייקי בטיבט הוא אדם בשם ד"ר ראלף וייט (Ralf White). ראלף פיתח את השיטה שנקראת "רייקי טיבטי" אשר כוללת גרסת היסטוריה מקורית. ראלף טוען כי למד רייקי בטיבט מאדם בשם צ'ן לי (Tschen Li). עוד טוען ראלף כי אוסואי למד רייקי מאותו אדם אך בעוד אוסואי למד במשך שלושה חודשים בלבד, ראלף טוען שלמד אתו בטיבט במשך 32 שנים. עוד נאמר על ד"ר ראלף וייט שהוא אמור להיות כבן 90 (נכון לפברואר 2005).5 הסיפור עצמו פורסם לאחר שארתור רוברטסון פיתח את שיטתו וכנראה ניסה לרכב על גל ההצלחה לה זכה רוברטסון. כמובן שאין כל סימוכין לסיפור זה בשום מקום אחר.

ויליאם לי ראנד

ויליאם ראנד, אשר פיתח את הזרם האוסואי/טיבטי, הציג עד שנת 2001 רק את השושלת שלו אשר כללה את פיליס פורומוטו. בשנה זו פרסם ויליאם את השושלת שלו אשר כללה את ארתור רוברטסון.6 ויליאם ראנד לימד את הידע הטיבטי בסדנאות עוד לפני כן, מה שהביא לבלבול. כל התלמידים של ויליאם ראנד עד שנת 2001 קיבלו רק את השושלת שעברה דרך פיליס פורומוטו ולכן הבינו שהידע הטיבטי מקורו בשושלת של טקאטה, וכך לימדו הלאה. פופולריותו של הזרם האוסואי/טיבטי הביאה לכך שרבים טועים לחשוב שמקורו של הרייקי הוא מטיבט. חשוב לציין שמרבית המרכיבים ששאב ויליאם ראנד משיטתו של ארתור רוברטסון באים לידי ביטוי בלימודי שלב המאסטר.

דיאן שטיין המקור העיקרי לטעות היה בעקבות הצלחתו של סיפרה השנוי במחלוקת של דיאן שטיין – מהות הרייקי (Essential Reiki). בספר זה ניסתה דיאן שטיין לא רק למזג את הרייקי עם טנטרה טיבטית אלא גם עם רעיון ה"אלה" (Goddess) שמגיע מהפגאניזם.7 לא אלאה אתכם בחוסר הדיוקים המופיעים בספר בעקבות דעותיה ואורח חייה של המחברת.

חשוב לציין שהגב' טקאטה מעולם לא הזכירה את טיבט בסיפורה על ההיסטוריה של הרייקי.

לסיכום, יכול בהחלט להיות שבמהלך ההיסטוריה נעשה שימוש באנרגיה זו למטרת ריפוי, הן בטיבט והן במקומות אחרים, אך השיטה שנקראת 'רייקי' מקורה באוסואי. הוא זה אשר זיהה את האנרגיה ופיתח את השיטה לעבודה אתה, הן לצורכי ריפוי והן לצורכי התפתחות רוחנית אישית.

מומלץ לשתף. החברים יודו לכם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *